Az érdeklődők száma a várakozásainkat jelentősen túlszárnyalta, amit hálásan köszönünk 💜!
A résztvevők a regisztrációnál kapott papírtasakba szedhették a levendulát. A gyerekeket a Levendulás népi játéktár, valamint az Örösgyöngy Kreatív Klub kézműves foglalkozása várta, ahol színezhettek, levendulabuzogányt és további levendulás szépségeket készíthettek. Valamint lehetőség volt levendula vásárlására is a Sa-Jó Kert jóvoltából.
Újdonságként kialakítottunk egy szelfipontot, a résztvevők képkeretek segítségével, vicces kiegészítőkkel fotózkodhattak. Örülnénk neki, ha ezeket a képeket megosztanák velünk a
facebook oldalunkon az eseménynél, hozzászólásként.
A nagy melegben mindenkinek jól esett a hűsítő levendulaszörp, a levendulás kávé, ami mellé levendulás süteményt is kóstolhattak az érdeklődők. A program alatt lehetőség nyílt Levendula-totó kitöltésére, a kitöltőket ajándékokkal jutalmaztuk.
A Levendulaszüreten készült további fotókat 📷 ITT tekinthetik meg.
Recept:
Többen kérdezték a levendulás omlós keksz receptjét. Íme:
Hozzávalók:
- 1 db levendula (kb. 1 evőkanálnak felel meg)
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 150 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés: Egy nagyobb tálban kikeverjük a cukrot a puha vajjal, majd hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a levendulavirágot, a sütőport és végül a vanília aromát. Jól összegyúrjuk. A tésztából kis kekszeket formázunk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és 20 perc alatt készre sütjük.
És a levendulás csiga receptje:
Hozzávalók:
- 75 g porcukor
- 150 g puha vaj
- 1 citrom
- 1 teáskanálnyi levendula (szárított)
- 200 g finomliszt
- 2 evőkanál tej
Elkészítés: A cukrot és a vajat dolgozzuk össze, majd szedjük ketté. Az egyikbe reszeljük bele a citrom héját, a másikba tegyük bele a levendulát. Adjuk hozzá a tejet 1-1 evőkanál és a lisztet 100-100 g. Gyúrjuk össze, tegyük 30 percre hűtőbe. Nyújtsuk ki 3 mm vastagra, majd tegyük egymásra. Így tekerjük fel, majd folpackba csomagolva tegyük ismét 30 percre hűtőbe. 5 mm-es karikákra vágjuk fel, helyezzük sütőlapra. 180 fokon 12-15 percig süssük, amikor kész van rácson hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat kívánunk!
Mégegyszer nagyon köszönjük, hogy ennyien eljöttek a rendezvényünkre. A levendulák a metszést meg fogják hálálni és a nyár vége felé újra virágba borulnak.
Jövőre találkozzunk ugyanitt! Számos új ötletünk van 😉.
A csepp alakú ágyásba idén végig levendula kerül kiültetésre, így a következő évi programon még több levendula várja majd az érdeklődőket!
Köszönetnyilvánítás:
Köszönjük mindenkinek a részvételt, Hajdu Ferencné Erzsike néninek a sajtos-levendulás sós süteményt, Ládi Mariannának a levendulás sütit, Donogánné Julcsinak az ásványvíz és kávé felajánlást, az Örösgyöngy Kreatív Klub tagjainak a kézműveskedést, Vaszilkó Tiborné Évának a levenulapárnácska-szütyőket, a SA-JÓ KERT-nek a levendulavásárt, az Önkormányzatnak a padokat, sátrakat, a Levendulás Népi Játéktárnak a gyerekek szórakoztatását és a gyönyőrű kézműves portékákat, és Vincze Klaudiának, az Emeraldian Ásvány Ékszernek a csodás ásványokat, ékszereket. Köszönjük a Sajóörös Községért Közalapítvány valamint a Sajóörösi Kerek Rét Alapítvány minden tagjának az áldozatos munkáját!
Hírünk a sajtóban: Észak-Magyarország cikk (2022.07.05), boon.hu (2022.07.05)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése